Cehia, tara celor 100 de castele

Va mai amintiti de filmul acela cu Rumburak si printesa Arabella? La ce va duce cu gandul nume precum Kepler, Dvorak, Hasek, Kafka, Jan Hus, regi si regine celebre, castele si tinuturi de basm, cristale de Boemia? Toate se leaga de o singura destinatie: Cehia.

author:Andre Bonacin

Photos provided by Panoramio are under the copyright of their owners

Membra a Uniunii Europene inca din anul 2004, Cehia nu a adoptat deocamdata moneda euro moneda oficiala ramanand coroana ceha (1 euro este echivalentul a 25 de coroane). Totusi, exista multe locuri in care se accepta si moneda euro.

La o distanta de aproximativ 10 ore de mers din Oradea, cu autocarul, Praga este considerat cel mai bantuit oras din Europa. La propriu, dar si la figurat. Capitala ceha combina intr-o armonie perfecta stiluri variate precum: stilul gotic, cel baroc si cel renascentist, si toate imbinate cu modernismul si excentricitatea prezentului.

Invadata de mii de turisti, veniti din toate colturile lumii, Praga (sau Praha cum ii spun cehii) este situata pe locul al saselea in topul celor mai vizitate orase europene dupa: Londra, Paris, Roma, Madrid si Berlin. Datorita fluxului sporit de "musafiri", se spune ca poate acesta este motivul pentru care localnicii nu sunt foarte primitori si nici prea prietenosi, spre deosebire de alte natii.

Cunoscuti drept nationalisti convinsi, putini cehi sunt cunoscatorii vreunei limbi de circulatie internationala. Drept urmare, comunicarea cu ei devine greoaie, rezumandu-se adesea la un limbaj prin semne.

Cu toate aceste impedimente, Praga merita vazuta, fie ca o strabateti pe jos, cu caleasca, tramvaiul (sunt leite cu cele din urbea noastra), autobuzul, metroul sau taxiu si orice alt mijloc de circulatie.De exemplu, pentru un bilet de metrou, doar o singura calatorie, tariful este echivalentul a 3 RON (spre deosebire de 2 RON, de exemplu, pentru doua calatorii in Bucuresti).

Exista o sumedenie de locuri minunate pe care le puteti vizita in Praga, dar si in intreaga tara denumita sugestiv "tara celor 100 de castele|. Si pentru a demonstra si mai mult acest fapt, trebuie spus ca atmosfera de basm pluteste peste intreaga intindere a Cehiei. Ce-i drept lipsesc printii si printesele ... In rest le are pe toate!

Printre obiectivele turistice care merita vizitate atunci cand va hotarati sa alegeti Praga ca destinatie de calatorie, se numara:

- Castelul din Praga si Strada de Aur

- Orasul Vechi

- Podul Carol, celebrul pod din capitala ceha, a fost inceput in anul 1357 si a fost terminat la inceputul secolului al XV-lea. Are o lungime de 515 metri si o latime de 9,50 metri , respectiv 16 piloni (cu inaltimi cuprinse intre 16 si 23 de metri), iar pavarea este la 13 metri deasupra raului Vltava. Incepand cu anul 1657 o strada unica de statui s-a dezvoltat in lungul podului. La inceput, statuile erau de fapt niste cruci, iar in 1657 a fost adusa chiar si o cruce poleita cu bronz. Monumentele Golgoth, Fecioara necajita si Sf Ion Evanghelistul au fost adaugate in sec al XVII-lea. Crucea dintre al 6-lea si al 7-lea pilon marcheaza locul de unde, conform legendei, corpul unui sfant a fost aruncat in Vltava. Din sec al XX-lea, replici moderne ale statuilor baroce au inlocuit vechile statui, cele originale fiind la Muzeul National la Lapidarium (deschis de luni pana vineri de la 12:00 la 18:00 si in weekend de la 10:00 la 18:00. Se spune despre unele statui, ca de indata ce primesc o sarutare din partea unui turist, acela va avea noroc in viata si in dragoste.

- Centrul vechi

- Cartierul Evreiesc

- Muzeul lui Kafka

- Primaria si Ceasul Astronomic - Pentru a aprecia mecanismul complicat al acestui ceas, va puteti alatura multimii din fata turnului unde puteti observa procesiunea celor doisprezece apostoli. Din ora in ora, o usita mica se deschide si Domnul Isus inainteaza iar cei 12 discipoli il urmeaza, in timp ce scheletronul bate clopotul. Sub ceasul astronomic se afla 12 medalioane cu semnele zodiacului, adaugate de Josef Manes in 1865.

- Biserica Sf Nicolae

- Turnul Jindrisska

- Teatrul National

- Catedrala Sf. Vitus

- Cartierul evreiesc

- "Casa care danseaza"

Pentru ca de cele mai multe ori, o excursie dureaza doar cateva zile, consideram ca acestea ar fi cele mai importante puncte de atractie din capitala ceha, care merita vizitate. Mai trebuie sa stiti ca atunci cand porniti in calatoria numita Praga, tinerii cu varste pana in 26 de ani, persoanele de peste 65 de ani sau jurnalistii, pe baza de legitimatie, pot beneficia de reduceri substantiale (intre 50 si 100%) la obiectivele turistice.

Mai mult decat atat, cel putin la capitolul mall-uri, orase romanesti precum: Cluj, Timisoara sau Bucuresti pot face fata cu brio capitalei cehe. Nu la fel am putea spune si despre civilizatie, din pacate. Pentru ca ne depasesc din prea multe puncte de vedere.

Indreptandu-ne atentie spre mediul rural, se poate observa cum satele cehesti sunt extrem de cochete si primitoare, aducand mai mult a imaginea unui cartier rezidential din Romania, decat a unui sat asa cum il stim noi il adevaratul sens al cuvantului.

Cehia este o tara pentru care turismul este unul foarte important, care ofera posibilitati variate de petrecere a timpului liber si care va aduce in mintea oricarui calator doar amintiri frumoase.

Numaidecat, dupa ce parasiti Praga, nu uitati nici de castele Karlstejn, din vestul tarii, respectiv Hluboka din sud, ce a fost locuit pana in 1939 de familia germana Schwarzenberg, acolo unde bogatia este la ea acasa. Si daca cumva v-a fost dat sa vizitati castelul Peles din Sinaia, veti gasi diverse asemuiri intre cele castelul romanesc si cele cehesti si asta tocmai pentru ca arhitectul care s-a ocupat de Peles era de origine ceha.

Calatoria dumneavoastra a luat sfarsit. Sa va bucurati din plin de tot ceea ce primiti din incursiunea dumneavoastra in Cehia, caci odata ajunsi acasa insa, puteti spune ca a fost doar un vis frumos ...Viziteaza

Castel


Cehia, tara celor 100 de castele

©2010 All Rights Reserved. Club Vacanta