Castelul Bran

Castelul Bran, locatie turistica impresionant, marturie a vremurilor demult apuse din perioada medievala ce fascineaza prin istoria castelului si prin legenda sa, transmisa atat prin cronicile timpului, cat si prin literatura contemporana.

author:gabiavram

Photos provided by Panoramio are under the copyright of their owners

Impresionant prin istoria sa, vizitarea castelui Bran presupune ceva mai mult decat un simplu periplu turistic imbinand povestea cu realitatea, intr-un captivant amalgam de legenda si adevar istoric.

O reintoarcere la trecut, intr-un decor medieval cu esenta de legenda ce razbate printre ziduri, vizitarea castelului Bran incita la explorarea trecutului. Cetatea dateaza din perioada 1211-1225 fiind instaurata de cavalerii teutoni, importanta locului reprezentand inca din vechime un reper pentru schimburile comerciale.

Necesitatea construirii cetatii a fost impusa din considerente de ordin strategic si economic. Rolul strategic fiind reliefat de expansiunea imperiului Otoman, care la jumatatea secolului XIV a ajuns sa ameninte granita de sud-est a Transilvaniei. Pe urma considerentele economice date de punctul comercial a stramtorii Rucar-Bram ii atribuie pozitia ca unul din cele mai importante cai de acces ce creaza o legatura intre Transilvania si Tara Romaneasca.

Initial castelul Bran avea un scop militar, Sigismund de Luxemburg considerand in anul 13965 castelul drept o baza strategica.Pana si locatia in care este amplasat castelul constituind un avantaj din punctul de vedere al unghiurilor surprinse spre Tara Barsei si dealurile Moeciului.

Castelul Bran este in prezent unul dintre cele mai valoroase si impozante monumente de arhitectura medievala din Romania, indeplinind nenumarate functii ca monument istoric, scop militar si economic, insa faima castelului in plan international se datoreaza in special renumelui de Castelul lui Dracula.

Acesta fiind atribuit castelului de catre turisti, inspirati de povestea captivanta a vampirului din spatiul carpato-danubiano-pontic. Astfel dincolo de semnificatia sa istorica, legenda ce invaluie castelul este cea care atrage anual mii de turisti.

Povestea castelului Bran este unica. Legenda are valente internationale, autorul Bram Stoker fiind cel care prin cartea sa "Dracula, vampirul din Carpati" face apel la zona ce leaga Moldova de Transilvania, atragand atentia asupra castelului Bran.

Interferenta realitatii cu imaginatia prin scrierile cronicarilor despre portretul lui Vlad Tepes, cel care instituie o domnie autoritata in Tara Romaneasca, avand ca baza supunerea prin autoritatea si credinta populara romaneasca despre existenta strigoilor au dat nastere acestui personaj.

Pedepsele pentru nelegiuri intra in sfera torturilor, metode folosite frecvent in acea epoca precum spanzuratoare, arderea pe rug si cea uzitata de domnitorul Vlad Tepes, tragerea in teapa readucand misterul asupra conturului personajului domnitorul Vlad Tepes.

Cu atat mai mult cu cat domnitorul Vlad Tepes era recunoscut pentru cruzimea sa,

O alta explicatie a acestei legende se datoreaza unei intamplari din anul 1431, cand Sigismund de Luxemburg l-a investit pe Vlad al II-lea, tatal lui Tepes, cu Ordinul Dragonului. Acesta fiind un ordin cavaleresc dedicat luptelor impotriva turcilor, emblema ordinului era un dragon asociat cu simbolul diavolului.

S-ar putea ca din cauza acestei embleme Vlad Tepes sa fi primit supranumele de Vlad Dracu.

In plus fata de istoria locului si a scopului interschimbat de nevoile fiecarei epoci, de arhitectura unica medievala, castelul Bran este cunoscut pentru miturile sale. In plan real insa exista cronici ce neaga faptul ca Vlad Tepes a locuit in castel, acesta fiind tinut in temita castelului Bran in timpul expansiunii Imperiului Otoman dupa care dovezile sederii domnitorului sunt pierdute.

In anul 1920 castelul Bran a fost restaurat de regina Maria cu scopul de a fi transformat din edificiu medieval in castel, drept resedinta de vara a acesteia.

Lungul sir de domnii regale ii atribuie o importanta semnificativa pentru studiul perioadelor istorice. In perioada comunista, in anul 1948, guvernul Romaniei hotarand sa fie confiscat, iar odata cu sfarsitul revolutiei din 1989, castelul Bran a devenit o locatie turistica de interes international.

Castelul Bran ramane insa semet trecerii timpului fiind unul dintre cele mai valoroase si impozante monumente de arhitectura medievala din Romania.Viziteaza

Castel


Castelul Bran

©2010 All Rights Reserved. Club Vacanta