Apuseni, destinatia pentru cei pasionati de munte si calatorii

O importanta aparte pentru zona de vest a Romaniei o reprezinta zona Apusenilor, fapt dovedit prin multitudinea de obiective turistice, de la pesteri, cascade si pana la rezervatii naturale sau monumente, Apusenii sunt vizitati in fiecare an de turisti veniti din toate colturile tarii, dar si din strainatate.

author:stefanalex60

Photos provided by Panoramio are under the copyright of their owners

Cu alte cuvinte, prezinta o delectare totala pentru ochi si suflet, o destinatie ideala pentru cei pasionati de munte si calatorii, de catarari, pentru aceia ce iubesc izvoarele naturale sau aerul proaspat de munte.

In primul rand, referindu-ne la cele mai interesante pesteri, care trebuie vizitate atunci cand popositi in aceste mirifice tinuturi, printre acestea se numara:

1. Pestera Coiba Mare - considerata cea mai mare pestera din Romania, Pestera Coiba Mare este impresionanta prin vegetatia dinauntrul sau, dar si al numeroaselor lacuri, cascade si sifoane. Pestera se afla pe Valea Gardisoara, avand o latime de 74 metri si o inaltime de 47 metri.

2. Pestera Scarisoara - se spune despre ea ca este cea mai mare pestera cu gheata din Romania. Pestera are 105 metri adancime si 720 metri lungime, cu o intrare de 50 metri diametru si 48 metri adancime, accesul facandu-se printr-o scara metalica inspre o sala imensa (108 metri lungime, 78 metri latime) - Sala cea Mare. De aici, se deschid 3 intrari care duc la salile denumite: Biserica (cu peste 100 stalagmite), Rezervatia Mare, Galeria Coman si Rezervatia Mica. Turistii pot vizita sala de la intrare, Sala cea Mare, Biserica, celelalte camere fiind rezervate oamenilor de stiinta si pot fi vizitate doar cu acordul Institutului Speologic din Cluj-Napoca.

3. Pestera de sub Zgurasti - Cel mai mare si adanc lac subteran din tara noastra, cu peste 12 metri adancime si peste 7.000 de mc de apa, se afla in pestera Zgurasti, obiectiv natural protejat situat pe raza comunei Bistra. Pestera adaposteste numeroase sali, cum ar fi Sala Prabusirilor, impresionanta prin multimea blocurilor de roca de dimensiuni de pana la cativa metri cubi, Sala de Mese, Sala Lacului sau Sala Sperantei, podeaua acesteia fiind apetata cu argila peste care s-au dezvoltat formatiuni stalagmitice de pana la 2,5 metri inaltime. O alta Sala este cea a Nuferilor, in care se intalnesc stalagmite-lumanare si "nuferi"- formatiuni din monocristale de calcit. Prin Galeria Lacului Lung, de 75 de metri lungime, se ajunge in Sala Templului Prabusit, unde blocurile de dimensiuni de cativa metri cubi atesta perioade succesive de prabusire a tavanului.

4. Pestera Ursilor - a fost descoperita ca urmare a deschiderii artificiale a golului subteran in urma lucrarilor de exploatare a calcarului in cariera de la Chiscau. Aceasta pestera prezinta forme carstice de o mare varietate si bogatie si este renumita pentru numeroasele schele ale Ursului de Caverna. Pestera Ursilor este vizitata de peste 100.000 vizitatori pe an. Vizita incepe in Galeria Ursilor sau Galeria Oaselor, care adaposteste 1500 de piese, 140 de cranii si numeroase culcusuri ale ursului de pestera. Pe peretii acestor galerii se observa zgarieturi adanci lasate de labele ursilor, a caror disparitie misterioasa s-ar datora, dupa unele presupuneri, incalzirii climei, izbucnirii unei epidemii sau, poate, unui cataclism natural care ar fi blocat iesirile pesterii. A treia galerie ce poate fi vizitata este Galeria Lumanarilor, unde te intampina o adevarata padure de stalagmite de un alb imaculat si neatins de mana omului. La capatul acestei galerii, poteca turistica isi face cu greu loc prin desimea concretiunilor si, prelungita cu un tunel articial, lung de 16m, razbate in cele din urma la suprafata, incheind astfel traseul vizitabil al pesterii.Traseul subteran este parcurs in 45 minute. Temperatura in Pestera Ursilor oscileaza tot anul in jur de 10 grade.

Totodata, asa cum spuneam, zona se remarca prin frumusetea cascadelor, a izvoarelor sau a rezervatiilor naturale. Una din cele mai frumoase cascade din aceasta zona este Cascada Varciorog. Astfel, traseul spre cascada porneste de la soseaua principala (DN 75), semnalizat de un panou tipic pentru obiectivele turistice, chiar din comuna Arieseni. Are o lungime de 3.5 km, iar pentru a-l parcurge, va dura aproximativ o ora.

Acestei cascade, i se alatura si altele extrem de frumoase si incantatoare. As enumera cateva dintre ele:

1. Cascada Bohodei

2. Cascada Calului

3. Cascada Iadolina

4. Cascada Moara Dracului

5. Cascada Rachitele

6. Cascada Valul Miresei

7. Cascada Varciorog

De asemenea, ar mai fi biserici precum:

1. Biserica de Lemn "Inaltarea Domnului" monument de arhitectura - 1791

2. Biserica de Lemn "Nasterea Sf. Ioan Botezatorul" - Garda de Sus

dar si constructii vechi, case si anexe gospodaresti, intr-un stil specific Tarii Motilor.

Nu in ultimul rand, rezervatiile naturale nu trebuie sa lipseasca dintre prioritatile de vizitat in aceasta zona. Ca atare, nu uitati sa bifati urmatoarele obiective turistice ca rezervatii naturale, precum:

1. Avenul din Hoanca Urzicarului

2. Avenul cu doua Intrari

3. Cheile Gardisoarei

4. Coiba Mica

5. Coiba Mare

6. Ghetarul de la Vartop

7. Izbucul Tauzului

In fond, indiferent de anotimp, Apusenii va asteapta oferindu-va atatea si atatea minunatii, incat orice sedere aici va fi pentru dumneavoastra si cei alaturi de care va petreceti timpul, o amintire de neuitat.

De asemenea, nu uitati de partia Vartop din Arieseni, una din cele mai cunoscute destinatii de vacanta pe parcursul iernii, cunoscuta si drept una din cele mai mari partii din Romania. In special, fiecare sfarsit de saptamana este locatia aleasa de catre pasionatii sporturilor de iarna, care iau cu asalt partia, acestea devenind neincapatoare.

De altfel, chiar si in timpul anotimpului estival, Arieseni este vizitat de turisti, veniti atat din tara, cat si din strainatate, fiind un loc perfect de relaxare, de cugetare si reintoarcere la natura.

In concluzie, acestea sunt cateva dintre cele mai frumoase locuri de vizitat, iar oferta de locuri de cazare este una cu adevarat variata pentru zona Apusenilor, intrucat puteti gasi cabane sau vile cotate chiar si la 4 margarete. Preturile sunt accesibile oricarui buzunar si aveti parte de un raport pret/servicii de calitate foarte bun.

Una dintre perlele tarii, Apusenii sunt oricand si in orice anotimp sursa ideala de buna-dispozitie, de relaxare si locul de unde va intoarceti mereu cu forte proaspete. Asadar, merita sa vizitati Apusenii!Viziteaza

Castel


Apuseni, destinatia pentru cei pasionati de munte si calatorii

©2010 All Rights Reserved. Club Vacanta