Fagaras, minunea muntilor

Despre Fagaras se spune ca reprezinta cel mai inalt lant muntos din Romania. Pe langa acest atribut, imaginile pe care ti le confera ca spectator al naturii nu pot fi echivalate cu absolut nimic.

author:FlinstoneRO

Photos provided by Panoramio are under the copyright of their owners

Romania este o tara incantatoare, cu locuri magnifice, care poate sa incante ochiul, negresit. In aceasta zona de tara, ai parte de aer proaspat de munte, de privelisti ca-n basme, de lacuri glaciare si clipe de odihna. Ajuns in Muntii Fagaras, trebuie sa fii armat cu multa putere si energie, pentru ca poti ajunge la altitudini ce depasesc mult 2000 de metri, iar pentru a le face fata trebuie sa stii sa fii pregatit.

Atunci cand va hotarati sa popositi in acest lant muntos, fie ca il strabateti doar, via Transfagarasan, fie ca va doriti sa va petreceti zilele libere, trebuie sa stiti, inainte de a porni la drum, care sunt si obiectivele turistice care merita vizitate si admirate. Si nu sunt putine. Si cel mai mult conteaza ca vorbim si de multa, multa natura.

Intai de toate, pentru a ajunge aici, veti avea de parcurs unul din cele mai cunoscute drumuri din Romania si anume Transfagarasanul. Istoria acestui drum este una extrem de incarcata, astfel ca pentru a-l realiza - pe vremea lui Ceausescu - si-au pierdut viata peste 400 de oameni.

TRANSFAGARASANUL, drumul care leaga Muntenia de Transilvania

Transfagarasanul, drumul despre care se spune ca leaga Muntenia de Transilvania, este deschis in perioada mai-octombrie a fiecarui an, in restul anului, accesul fiind interzis circulatiei rutiere, prin prisma unor norme de protectie a calatorilor. Exista posibilitatea de caderi de pietre, iar in timpul iernii, riscul de accidente creste simtitor. Pornit din comuna Bascov, dupa 61 de kilometri, dincolo de comuna Arefu incepe portiunea asa numitului Transfagarasan, avand o lungime de aproximativ 91 km.

Transfagarasanul, a carui denumire vine de la prefixul "trans-" si Faragaras - face parte din Drumul National 7C (DN7C), fiind unul din cele mai spectaculoase drumuri din Romania, numit si "drumul din nori", ce leaga regiunea istorica a Munteniei cu Transilvania. Acesta consta intr-un drum asfaltat, care in apropierea tunelului de langa Lacul Balea, ajunge la altitudinea de 2042 de metri.

De mentionat este faptul ca Transfagarasanul este situat pe locul al doilea ca altitudine in Romania dupa soseaua Transalpina (DN67C), cu 2145 de metri din Muntii Parang, dar aceasta insa nu este asfaltata in totalitate.

Primul segment al Transfagarasanului trece prin fata hidrocentralei de la Vidraru amplasata subteran in masivul Cetatuia. De aici, in apropierea cetatii Poenari, drumul urca pe serpentine si viaducte, trecand prin trei tunele mai scurte ajungand pe Barajul Vidraru, care cu ai lui 307 m leaga Munții Pleasa si Vidraru. Trecand barajul, drumul continua in partea stanga de-al lungul

lacului Vidraru pana la inceputul acestuia.

In continuare, drumul incepe sa urce in serpentine, trecand pe la Cascada Capra, pana la partea sudica al tunelului de la Capra la Balea Lac, unde cu o lungime de 887 m strabate Muntii Fagaras. Tunelul Balea, cel mai lung tunel din Romania, cu o inaltime de 4,4 m, 6 m latime si un trotuar cu o latime de 1 metru, neiluminat si neaerisit, face legatura cu partea nordica a

Transfagarasanului.

In partea nordica a drumului, dupa Tunelul Balea, Transfagarasanul trece prin rezervatia naturala Golul Alpin si Lacul Balea, pe la lacul glaciar Balea urmat de o coborare abrupta in serpentine. Trece in apropierea cascadei Balea, care este o cascada in trepte de aproximativ 68 de metri, cea mai mare de acest fel in Romania, si se afla la altitudinea de aproximativ 1230 de metri.

Pentru a ajunge la Lacul Balea - in perioada in care Transfagarsanul este inchis - se poate ajunge cu telecabina, de la cabana "Balea Cascada" din apropierea cascadei Balea. Unul din tronsoanele cele mai dificile ale Transfagarasanului, este cuprins intre Lacul Balea si Balea Cascada pe o lungime de 13 kilometri. De la Balea Cascada pana la intersectia cu drumul DN1 sau si drumul european E68 in apropierea comunei Cartisoara, mai sunt 21 de kilometri.

Transfagarasanul trece peste 830 podete, 27 viaducte; pentru constructia lui a fost necesar sa fie dislocate mai multe milioane de tone de roca; pentru aceasta s-au folosit de exemplu: 6520 tone de dinamita, din care 20 de tone numai la tunelul Capra - Balea si multe alte materiale de constructii.

PUNCTE DE ATRACTIE TURISTICA DIN MUNTII FAGARAS

Asadar, Transfagarasanul va da posibilitatea de a vizita - in cele 6 luni in care este deschis - sa puteti vedea o parte din minunatiile acestei tari. Astfel, trebuie neaparat sa opriti in locatii precum:

- Lacul si Barajul Vidraru, care este unul dintre cele mai mari din Europa

- Cetatea Poenari (construita pe vremea lui Vlad Tepes)

- Lacul glaciar Balea

- Cascada Balea

- Ice Hotel

Pe langa Lacul Balea, mai exista si alte lacuri precum: Podragu, Avrig, Caltun, Mioarele (situat la 2282 de metri altitudine, lacul glaciar la cea mai mare altitudine din tara), Capra, Paltinu, Vistisoara, Podul Giurgiului.

In ceea ce priveste cazarea, oferta este variata, caci cabane, refugii si locuri de campare, dar si hoteluri. Unul din cele mai cunoscute in zona Balea Lac este chiar Hotelul de Gheata.

ICE HOTEL DIN BALEA LAC

Cand ajungeti la Balea Lac, veti fi intampinati sa vizitati si Hotelul De Gheata (Ice Hotel). Potrivit celor care se ocupa de acest hotel - ce a fost inaugurat in anul 2006 - acesta functioneaza in diverse regimuri: fie ca muzeu, fie restaurant, ba chiar si drept club de noapte sau in sensul sau propriu, hotel. Accesul in interiorul sau se face pe baza de bilet, iar detalii puteti afla accesand linkul: http://www.icehotel.ro/. In fapt, doar pentru noutatea ideii merita sa fie vizitat.

Si daca tot vorbim de vizite, in prezent, langa hotel, turistii pot sa arunce o privire si in interiorul Bisericii de Gheata, prima de acest fel din intreaga parte de sud-est a Europei. Lacasul de cult este dotat cu mobilier, cruci si icoane facute toate numai din gheata si zapada.

Aproape oricine a ajuns in aceste locuri a ramas cu amintiri placute. Si nici nu poate fi altfel intrucat ai atatea de vazut si admirat incat cuvintele sunt atat de putine pentru a descrie tot ce simti cand vezi o mare de natura vie in fata ta, iar tu, neputincios, stai si privesti uimit ...Viziteaza

Castel


Fagaras, minunea muntilor

©2010 All Rights Reserved. Club Vacanta