Sibiu si imprejurimi

Sibiu, unul din cele mai frumoase orase din Romania, este cunoscut de mai bine de 3 ani de zile ca fiind CAPITALA EUROPEANA A ANULUI 2007. Si nu degeaba i s-a dat acest titlu, cu care se mandreste oricand, intrucat este cu adevarat minunat.

author:Andrei Dragomir

Photos provided by Panoramio are under the copyright of their owners

Abunda de curatenie, de ospitalitate, emanand deopotriva un aer occidental, tipic unor orase precum Praga (capitala Cehiei) sau Cracovia (important oras situat in Polonia). Chiar daca asemuirea poate parea oarecum exagerata, este cu adevarat la locul ei din toate privintele. Are un centru de vis, fiind gazda ideala pentru organizarea de diverse evenimente, de la festivaluri de jazz si pana la concerte ale unor artisti sau trupe de talie internationala.

Cunoscut sub denumirea de Hermannstadt (in germana) si respective Szeben sau Nagyszeben (in maghiara), Sibiu este cautat atat de romani, dar mai ales de turisti, veniti din intreaga lume, si pe care ii recunoastem aruncand o privire inspre terasele amplasate in plina strada, cat si in restaurante sau parcuri si alte locuri publice. Sibiul are de toate, orice ar putea sa isi doreasca un calator. Are obiective turistice, are locuri de cazare dintre cele mai rafinate, are exact ceea ce are nevoie un oras de talie europeana.

Cu cei 155.000 de locuitori permanenți si 25000 de locuitori temporari, in special studenti, Sibiul este cel mai mare oras din judet. Comunitatea locala este alcatuita din grupuri etnice diverse. Marea majoritate a populatiei este reprezentata de romani (94%) care convietuiesc impreuna cu germanii, descendenti ai colonistilor saxoni care au emigrat in sec XII din zona Luxemburg, Lorena, Alsacia. Lor li se alatura unguri, romi și o foarte putin numeroasa comunitate evreiasca, cu toții contribuind prin influente culturale specifice la viata orasului. Aceeasi diversitate caracterizeaza si viata religioasa. Alaturi de ortodocsi, la Sibiu isi practica liber credinta reformati, romano catolici, greco catolici si evanghelici-lutherani.

Cateva dintre cele mai importante locuri de vizitat in acest incantator oras ar fi :

- Turnul Sfatului, unul din cele mai cunoscute simboluri ale Sibiului este in prezent, un muzeu. Accesul in interiorul turnului se face printr-o usa de dimensiuni mici, iar urcusul spre varf cu ajutorul unei serii de scarii in forma concentrica, construite dintr-un lemn gros, in timp ce fiecare etaj ofea o vedere in exterior prin cate una sau doua ferestre micute. In penultimul etaj, el adaposteste mecanismul de functionare al ceasului care da ora exacta de cateva secole in Piata Mare si dupa care sute de sibieni se ghideaza zilnic. Din varful lui - inaltime echivalenta cu cea a unei cladiri cu sapte nivele - se poate vedea cea mai frumoasa panorama a Sibiului, deschizand vederea spre toate cele patru zari. Spre sud, se vede o parte a Pietei Mari, centrul, cartierul Vasile Aron, dar si o priveliste deosebita a Muntiilor Fagaras. Spre est si nord, privitorul este incantat cu locatii precum: Gara Sibiu, Dealul Gusterita si cartierul Terezian. Ultima parte, cea dinspre vest arata cea mai mare parte a orasului, cu Piata Mare, Bulevardul Nicolae Balcescu, Parcul Subarini si o parte a Muntilor Apuseni.

Sibiul detine un numar mare de muzee, ce sunt organizate in jurul a doua complexe - Muzeul National Brukenthal si Complexul National Muzeal ASTRA.

Dintre acestea se numara:

1. Muzeul Brukenthal

2. Muzeul de Istorie

3. Muzeul de Istorie a Farmaciei

4. Muzeul de Istorie Naturala

5. Muzeul de Arme si Trofee de Vanatoare

6. Muzeul de Etnografie si Arta Populara Saseasca Emil Sigerus

7. Muzeul de Etnografie Universala "Franz Binder"

8. Muzeul Civilizatiei Transilvane "ASTRA"

9. Muzeul Tehnicii Populare (Muzeul Civilizatiei Populare Traditionale "ASTRA")

10. Muzeul de locomotive cu aburi.

De asemenea, dintre lacasurile de cult ce nu trebuie omise atunci cand vizitati acest oras transilvanean sunt:

1. Biserica Evanghelica Parohiala (luterana) sec. XIV

2. Catedrala Ortodoxa, ce dateaza din 1906

3. Biserica si Complexul Ursulinelor (romano-catolica, in utilizarea partiala a greco-catolicilor) sec. XV

4. Biserica Romano-Catolica din Piata Mare, infiintata intre anii 1726-1733

5. Biserica Franciscanilor de pe Strada Selarilor (romano-catolica)

6. Biserica Reformata (calvina), din 1786

7. Biserica evanghelica "Johanniskirche" 1883

8. Biserica din Groapa (ortodoxa) 1788-1789

9. Biserica dintre Brazi (folosita de o parohie ortodoxa, revendicata de greco-catolici) 1788, reprezentand prima biserica greco-catolica din Sibiu

10. Capela Sfintei Cruci din Piata Garii (romano-catolica)

11. Sinagoga cultului mozaic, ce a luat fiinta in anul 1888

In cele doua sate de la portile vechiului oras, azi cartierele Turnisor si Gusterita, se afla doua biserici fortificate:

1. Biserica evanghelica din Turnisor (luterana) sec. XIII

2. Biserica evanghelica din Gusterita (luterana) sec. XIII

Acestor lacasuri, li se alatura si alte cladiri si locuri incantatoare precum:

1. Pasajul Scarilor

2. Piata Mare

3. Piata Mica

4. Turnul Sfatului

5. Turnul Scarilor

6. Str. Cetatii-centura de fortificatii

7. Podul Minciunilor

8. Palatul Asociatiunii ASTRA

Municipiul Sibiu a reprezentat unul dintre cele mai importante si infloritoare orase din Transilvania, fiind unul dintre principalele centre ale colonistilor sasi stabiliti in zona. A cunoscut in ultimii ani o renastere economica si culturala semnificativa, fiind astazi unul dintre orasele cu cel mai mare nivel de investitii straine din Romania.

In plus, alaturi de minunatie pe care o confera Sibiul - resedinta si cel mai mare oras din judetul Sibiu - oras transilvanean, pentru cei pasionati de drumetii, in apropierea orasului exista diverse destinatii montane, lacuri si statiuni, extrem de primitoare si atragatoare. Numaidecat trebuie vizitate.

Cateva dintre cele mai cunoscute sunt:

1. Statiunea montana Balea-Lac, cunoscuta destinatie turistica la nivel national, situata la aproximativ 100 km distanta de oras

2. Statiunea pentru sporturi de iarna Paltinis, aflata intr-o situatie dificila datorita lipsei unor investitii majore, ce se afla la 37 km distanta de centrul municipiului

3. Lacurile sarate de la Ocna Sibiului

4. Zona etnografica a Marginimii Sibiului cu multe pensiuni agro-turistice

Fie ca ne referim la Sibiu, capitala europeana a anului 2007, la locurile magice care incanta privirea, la aerul proaspat de munte si la toate alte privilegii pe care ni le ofera, fie ca vorbim despre imrejurimile sale, aceaste destinatii sunt cu adevarat memorabila pentru oricine le strabate.Viziteaza

Castel


Sibiu si imprejurimi

©2010 All Rights Reserved. Club Vacanta