Valea Somesului Rece

Printre cele mai frumoase si mai cautate zone din judetul Cluj se afla Valea Somesului Rece. Din satul Somesu Rece si pana aproape de Racatau, valea Somesului Rece a atras prin largimea luncilor si frumusetea peisajului, fapt pt care a atras numerosi turisti atat din tara cat si din strainatate, care pur si simplu din dorinta de relaxare si de a incerca ceva nou, poposesc pret de cateva clipe sau mai mult aici.

author:cj15pas

Photos provided by Panoramio are under the copyright of their owners

Administrativ vorbind, zona apartine de comuna Gilau. Pentru a mentine calitatea mediului si un aspect urbanistic atractiv pentru calatori, zona a fost pusa sub protectie in anul 1994, reglementandu-se ridicarea de constructii si interzicandu-se activitatile poluante.

In aceasta zona, exista cateva obiective turistice care merita o atentie sporita, si mai exact trebuie sa se afle pe lista destinatiilor atunci cand vine vorba de Valea Somesului Rece. Dintre acestea ar fi:

1. Statiunea Belis Fantanele, cunoscuta ca o statiune climaterica permanenta, aflata la 1350m altitudine. Situata pe malul lacului cu acelasi nume, la intalnirea Muntilor Gilau cu Muntii Bihor, statiunea Belis Fantanele este recomandata in tratarea unor diverse boli precum anemia si nevroza astenica. In plus, un alt avantaj al locului este faptul ca amatorii de schi pot utiliza partiile naturale din apropiere.

2. Dintre locasele de cult de vazut ar fi Biserica de lemn din Muntele Rece, care a fost distrusa in urma unui incendiu, cu cativa ani, este situata in cimitirul satului. Biserica era construita din lemn de brad, iar modul de imbinate a grinzilor fiind atat in cheotoare dreapta, cat si in coada de randunica. Aceasta era asezata pe o fundatie de piatra, avand pronaosul si naosul in forma dreptunghiulara. In plus, biserica avea absida altarului decrosata, poligonala cu cinci laturi. Pronaosul era podit cu scanduri si sustinea turnul ce avea galeria deschisa cu arcade semicirculare si coif octogonal. Naosul avea o bolta semicilindrica. In altar, bolta era semicilindrica pe lungimea peretilor laterali, aceasta continuandu-se prin triunghiuri sferice in dreptul celorlalti pereti ce formau absida altarului.

3. De asemenea, un loc ce nu merita ratat este Lacul Tarnita, un lac de acumulare care se gaseste intre comunele Rasca, Marisel si Gilau, situat la vest de municipiul Cluj-Napoca, pe cursul raului Somesul Cald, amonte de localitatile Gilau si Somesul Rece. Cu o suprafata de circa. 215 ha, o lungime de peste 8 km si o adancime maxima de peste 70 de metri, lacul Tarnita este una din cele mai apreciate zone turistice din județul Cluj si reprezinta si un important punct de agrement demn de luat in seama prin prisma posibilitatilor multiple de petrecere a timpului liber si a cazarii. De asemenea pe lac se practica pescuitul si plimbarile cu ambarcatiunile de pe lac

4. Un alt lac - care poate constitui o destinatie de vacanta - despre care se spune ca este sursa principala de asigurare a apei potabile in Cluj Napoca este Lacul Gilau, format ca urmare a construirii barajului in anul 1972, se afla la contactul muntilor Gilaului cu dealurile periferice, pe raul Somesul Mic, in aval de confluenta raurilor Somesul Cald si Somesul Rece, in amonte de localitatea Gilau.

Sunt doar cateva dintre cele mai frumoase locuri de pe Valea Somesului Rece. Cu siguranta ca un popas in aceasta zona va umple de energie si de multa buna dispozitie, dar mai ales va lasa niste amintiri care cu greu se pot uita.Viziteaza

Castel


Valea Somesului Rece

©2010 All Rights Reserved. Club Vacanta