Castelul Corvinilor

Castelul Corvinilor un momument de factura istorica, o constructie unica a elementelor gotice, un impozant simbol al istoriei romanilor ce s-a modelat in functie de epoca si de conducator, rangul de cetate fiind transformat in castel, franturi de istorie transformate in legenda.

author:Sandra Rugina

Photos provided by Panoramio are under the copyright of their owners

Unul dintre momumentele reprezentative ale Transilvaniei, Cetatea Hunedoara impresioneaza prin povestea sa si unicitatea constructiei, timpul fiid cel care adauga a nota distinsa castelului Corvinilor.

Castelul a fost ridicat in secolul XIV in judetul Hunedoara in apropierea paraului Zlasi, in vestul Romaniei.

Castelul Corvinilor este cunoscut sub denumiri multiple, sub numele de Cetatea Huneadoara, Cetatea Huniazilor, fiind recunoscut pentru prima denumire ce totodata desemneaza numele familiei lui Iancu de Hunedoara, Corvin. Iancu de Hunedoara a fost cel care dupa anul 1440 initiaza transformarea cetatii in castel nobiliar.

Trecerea timpului in ceea ce priveste cetatea Hunedoara consta intr-o metamorfoza continua cu iz de poveste ce nu are sfarsit dand o savoare aparte celui care ajunge sa cunoasca istoria locului.

De-alungul timpului conducatorii i-au schimbat infatisarea, statura impunatoare a castelului fiind modelata de nazuintele fiecarui conducator.

Cetatea Hunedoara poate fi privita din diferite ipostaze, atat ca punct strategic de aparare, stabiliment civil si militar, ca locuinta, cat si ca locatie pentru turnarea unor filme de factura istorica.

Artitectura castelului Hunedoara suprinde prin diversitatea coloristica, prin turnuri si balcoane, ale caror stilurilor imbina in mod unic elemente gotice, fiind cel mai important monument de factura gotica din Transilvania.

Prin constructiile aditionale intr-un stil aparte de restul arhitecturii si care completeaza somptuozitatea castelului se numara Turnul Capistrano, Sala Cavalerilor, Turnul buzduganelor, Bastionul alb, incapere folosita pentru adapostirea alimentelor si Sala Dietei pe ai carei pereti stau marturie medalioanelor bravilor domnitori si portretele acestora precum cel al lui Matei Basarab din Tara Romanesca si Vasile Lupu din Moldova.

Reamintind mereu de onoare si vitejie, zidurile castelului au menirea de a proteja. Ultimul turn de apararea construit purtand inscriptia Ne boisa ("Nu te teme").

In aripa castelului ce poarta numele de Matia se mai distinge, destul de vag, o pictura referitoare la legenda cu corbul de la atribuita lui Iancu de Hunedoara.

Legendele sunt inerente cand este vorba de o locatie reprezentativa si care a avut impact asupra istoriei poporului nostru.

Legenda corbului asupra careia se asterne misterul atemporal, penduland o balanta dintre imaginatie si concret.

Corbul apare ca simbol pe blazonul familiei Corvinilor, purtand in cioc un inel de aur.

Distinctia de intelepciune si longevitate ale pasarii in evul mediu pot fi astfel asimilate de legenda corbului conform careia Ioan de Hunedoara era fiul nelegitim al lui Sigismund de Luxemburg si a unei femei de rang obstesc.

Nepotrivirea legaturii dintre acestia a facut ca Ioan de Hunedoara sa fie crescut departe de palat, urmand ca abia mai apoi sa fie recunoscut drept fiu pe baza unui inel de aur inscripionat cu insemnele regale.

Conform legendei inelul a fost initial furat de un corb, insa sageata dibace lui Ioan de Hunedoara a fost cea care a oprit cu promptitudine corbul impidicand furtul si facand posibila intrarea in atributiile regale ale conducatorului.

Precum istoria locului da nastere unor intrebari multiple referitoare la ce s-a intamplat in spatele zidurilor castelului, inscriptiile sunt un bun punct de reper. Acestea rezista timpului iar sensul din spatele cuvintelor rasuna viu pana si in zilele noastre.

Una din aceste faimoase inscriptii a fost descoperita in latura sudica a capelei, pe al carei perete era scrijelit " Apa aveti, dar suflet nu", aceasta punand sub o nota de dubiu justitia din secolul XV. Legenda spune ca trei turci au sapat timp de 15 ani pentru a gasi apa si a ridica o fantana in urma unui pact pentru eliberare, insa Ioan de Hunedoara nu si-a infaptuit promisiunea, deoarece moare intre timp, iar sotia sa Elisabeta nu respecta intelegerea initiala pentru eliberare.

In prezent cetatea Hunedoara a fost restaurata in postura de muzeu, marturie a timpurilor trecute.Viziteaza

Castel


Castelul Corvinilor

©2010 All Rights Reserved. Club Vacanta