Castelul Peles

Impresionant prin arhitectura si fascinant prin istoria sa, castelul Peles lasa o amprenta puternica asupra vizitatorilor, fiind unul dintre monumentele medievale reprezentative ale Romaniei.

author:Mircea B

Photos provided by Panoramio are under the copyright of their owners

Romania are o multitidine de castele si cetati ilustrand bogatia mostenirii medievale a tarii. Astfel castelul Peles are reputatia de a fi unul din cele mai frumoase castele din Romania, chiar si din Europa.

La poalele muntilor Bucegi, intr-un peisaj feeric se inalta falnice zidurile castelului. Peisajul montan din Sinaia, in apropierea Brasovului, la circa 44 de kilometri, completeaza aura ce se asterne in jurul castelului Peles, ce ascunde o istorie impresionanta.

In prezent castelul Peles constituie atat o locatie turistica, cat si deopotriva un monument national apreciat atat in Romania si in intreaga lume. Una din menirile initiale ale castelului a fost de a pastra trofeele Luptei de la Plevna, fapt ce ar putea explica stilul impunator al structurii sale.

Din punct de vedere istoric, castelul dateaza din epoca neo-renascentista, fiind construit de catre regele Carol I in anul 1873,castelul fiind de asemenea locul in care regele Carol I si-a dat ultima suflare.

Intrigand si fascinand vizitatorii, Castelul Peles afiseaza un stil somptuos prin mobilierul clasic ce imbina tendinte de renascentism germanic, gotic, baroc si rococo intr-un mod arhitectural unic, de-alungul celor 170 de camere si 30 de bai, dintre care doar 35 pot fi vizitate de public.

Nu doar arhitectura prezinta o epoca istorica de o importanta majora, gradina dimprejurul palatului avand si aceasta elementele stilului renascentist. De jur imprejur, castelul Peles este inconjurat de sapte terase aranjate in stil baroc decorate cu statuete sculptate, cu fantani arteziene si marmura.

Camerele din Castelul Peles sunt remarcabile fiecare ingloband un stil aparte, printre care camera armurilor, ce cuprinde o colectie de peste 4000 de armuri, arme albe si arme de foc datand din secolul XV-lea.

De asemenea sala de receptie, prezinta picturi reprezintand cele 16 castele detinute de familie de Hohenzzolern, iar camera Turceasca, camera Franceza, camera Florentina, sala de concerte, sala de Consilui si apartamentul imperial, afiseaza constant un alt stil si un design opulent prin eleganta.

Avand reputatia unui muzeu de vestigii nepretuite, castelul Peles adaposteste o colectie ampla de statuete, sculpturi, piese de mobilier, obiecte de ceramica, vitralii. De asemenea in castel se regaseste una dintre cele mai importante si mai valoroase colectii de picturi din Europa, avand un numar aproximativ de 2000 de tablouri.

De-alungul timpului castelul a fost folosit atat ca resedinta de vacanta, cat si ca fost una din locatiile pentru reuniunile internationale, in perioada comunista, la acestea participand pana si Richard Nixon, Yasser Arafat, Gerald Ford si oameni ai statului. Castelul Peles a fost primul castel din Europa ce a avut incalzire centrala si electricitate.

Castelul reprezinta o locatie ideala pentru vacanta, pe langa relaxarea ce o inspira panorama aducand in prim-plan o parte importanta a istoriei romanilor.Viziteaza

Castel


Castelul Peles

©2010 All Rights Reserved. Club Vacanta