Valea Oltului

Una din cele mai frumoase zone din Romania, ce merita fi inclusa in lista destinatiilor din Romania este Valea Oltului. Fie ca este vorba despre odihna, rugaciune sau pur si simplu pentru a va trata diverse afectiuni, Valea Oltului atrage, an de an, turisti atat din Romania, cat si din strainatate.

author:gabiavram

Photos provided by Panoramio are under the copyright of their owners

Valea Oltului a fost unul dintre drumurile romane cele mai importante din Dacia, cu o dubla functie - militara - strategica si comerciala (lega Transilvania cu Dunarea) ceea ce a impus crearea in zona a unei unitati speciale de politie cu misiunea de a supraveghea defileul. Aici se gaseste cetatea romana de la Arutela. Aici, exista o impresionanta oferta pentru ca timpul pe care il petreceti acolo sa fie unul cu adevarat memorabil. Va puteti bucura din plin de tot ce inseamna privelistea locului cu peisajele minunate si incantatoare, de ospitalitatea oamenilor, de baile cu efecte curative si de multe alte privilegii. Nu trebuie decat sa va programati o iesire pe Valea Oltului pentru a va convinge de toate acestea. Cateva dintre cele mai atractive obiective turistice ale zonei, ce merita cu siguranta a fi vizitate sunt cele din categoria manastirilor si a bisericilor, dar si muzee sau alte locuri si orase minunate.

In ceea ce priveste manastirile si bisericile, o parte din cele mai frumoase de vizitat sunt:

1. Manastirea Arnota, manastire ortodoxa cu obste de maici, este asezata in comuna Costesti, judetul Valcea si poarta "Sfintii Arhangheli Mihail si Gavriil". Considerata una dintre cele mai mari manastiri ale Romaniei, este situata intr-un colt pitoresc de pe inaltimile Carpatilor, constituindu-se ca una din cele mai reprezentative monumente istorice si de arta religioasa din tara. La doar 56 de kilometri de orasul Ramnicu Valcea, pe teritoriul comunei Costesti, strajuind masivul Arnota, din peisajul pitoresc al Muntilor Capatanii, la altitudinea de 840 de metri, manastirea pastreaza intre zidurile sale mormantul lui Matei Basarab Voda, evocand trasaturile parca intiparite in piatra ale acestui energic ctitor.

2. Manastirea Bistrita, ctitorie a boierilor Craiovesti, dateaza din jurul anului 1490, insa prima atestare documentara a manastirii se pastreaza in "Hrisovul de danie" a aparut in 16 martie 1494 si apartine lui Vlad Voda Calugarul. Din anul 1497, marele ban Barbu Craiovescu a adus de la Constantinopol moastele Sfantului Grigorie Decapolitul (780-842), spre bucuria vietuitorilor si a intregii Tari Romanesti. Unele dintre monumentele Bistritei au disparut, dar pe temeiul unor documente, descrieri, schite, ilustratii, inscriptii si pisanii se pot reconstitui cu aproximatie, oferind imaginea a ceea ce a fost si a reprezentat renumita ctitorie a boierilor Craiovesti si a celorlalti ctitori si binefacatori de-a lungul veacurilor. Monumentul reprezentativ al Manastirii Bistrita este Biserica Botnitei, care constituie "cea mai mare insemnatate, din tot ce ne-a mai ramas la Bistrita", potrivit afirmatiei lui Virgil Draghiceanu. Pastrata aproape in forma originala, aceasta este o constructie de plan dreptunghiular, terminata la est cu altarul in cinci laturi; construita din piatra si caramida, tencuita simplu fara ornamente, ferestrele inguste, acoperisul din sita, lipsa turlei, pridvorul mic pe stalpi de lemn, inconjurat de o prispa joasa, biserica are infatisarea "unora dintre casele taranesti".

3. Manastirea Cornetu este un monument impresionant de arhitectura romaneasca, aflat pe Valea Oltului, in satul Calinesti, la poalele muntelui Cornetu. Situata pe malul drept al Oltului si datand din secolul al XVII-lea, ca o ctitorie a marelui vornic Mares Bajescu, mare feudal si apropiat al Cantacuzinilor, si a sotiei sale, Maria, manastirea emana de la departarea un aer nobil si plin de bun gust. Biserica, aflata in centru, isi pastreaza inca forma originala, fiind una inalta, cu ziduri foarte groase din piatra. Interiorul este compartimentat in altar, naos si pronaos. Are doua turle, una pe naos si a doua pe pronaos. Zidurile exterioare au alternanta de tencuiala si caramida aparenta. De jur imprejur se afla un brau inflorat prin vopsele. Arhitectura bisericii este una obisnuita, prezentand un plan trilobat cu un turn-clopotnita cu opt laturi pe pronaos si turla Patocratorului cu zece laturi pe care sunt situate ferestre mici.

4. Un alt punct de atractie al Vaii Oltului il constituie manastirea Cozia, situata la 5 km de statiunea Calimanesti, pe malul drept al Oltului si la cca. 20 km nord de Rm.Valcea, a fost ctitorita intre 1387-1388 de catre Mircea cel Batran, la sfatul calugarului carturar Nicodim de la Tismana, "sfetnicul lui Mircea intru cele dumnezeiesti". Manastirea Cozia a fost tarnosita, la 18 mai 1388, de insusi Nicodim al carui chip este zugravit in partea de sud a pronaosului. Ca manastire, Cozia s-a organizat sub directa supraveghere a lui Nicodim de la Tismana. El numeste cel dintai staret cunoscut din documente, Ieromonahul Chir Gavriil, fara indoiala un ucenic al sau. Popa Gavriil, egumenul de la Manastirea din Calimanesti, impreuna cu toata conducerea si cu o parte din calugarii mai varstnici, trece la Cozia inca din primul. La inceput s-a numit "Manastirea Nucet" insa, mai tarziu, a primit numele de "Cozia", dupa muntele din apropiere, aflat in stanga Oltului. Biserica mare a fost zidita de mesteri din Moravia, in plan trilobat, din blocuri de piatra cu alternanta cu randuri de caramida, partea superioara a chenarelor de la ferestre, rozetele de deasupra lor si pictura din pronaos datand din timpul lui Mircea cel Batran. Pridvorul este deschis, sustinut de patru coloane din piatra in fata si doua coloane in spate. Are o turla mare, in forma de decagon, construita pe naos. Crucea de pe turla este din timpul lui Mircea cel Batran. Biserica pastreaza policandrele daruite de Constantin Brancoveanu. In pronaos se gasesc mormintele voievodului Mircea si al monahiei Teofanei, mama lui Mihai Viteazul, calugarita dupa moartea fiului ei, decedata in 1605. Piatra funerara a domnitorului este o copie a celei originale si dateaza din 1938.

5. Manastirea Horezu - cel mai frumos si mai rafinat exemplar de arhitectura romaneasca, Manastirea Horezu, a fost inaltata in anul 1693, de catre Constantin Brancoveanu si inclusa in patrimoniul UNESCO in 1995.

6. Biserica Buna Vestire - o foarte veche constructie bisericeasca din Ramnicu Valcea este Biserica Buna Vestire, ce dateaza din vremea lui Mircea Voda (1386 - 1418) sau Mircea Ciobanul (1545 - 1552). Biserica a fost rezidita din temelii dupa ce a fost arsa in timpul conflictului austro-turc din 1716 - 1718. Ferestrele sculptate in piatra dateaza din anul 1747.

Din categoria muzeelor, doua dintre cele mai atractive sunt:

1. Muzeul de Arta este cuprins intr-o casa cu o structura arhitectonica specifica, construita in 1940 de arhitectii Gheorghe Simotta si Nicolae Lupu, ambii de orientare neoromaneasca. Spatiul eclectic, dar armonios, reuneste elemente stilistice multiple - romanice, gotice, renascentiste, creand o impresie generala de vila italiana, accentuata de existenta gradinii interioare, terasata, cu portic si acoperis din olane. Expozitia permanenta a Muzeului de Arta reuneste lucrari de valoare de pictura romaneasca, apartinand unor artisti de renume precum Nicolae Grigorescu, Nicolae Vermont, Sabin Popp, Ipolit Strambu, Sava Hentia, Ion Georgescu, Nicolae Tonitza, Theodor Pallady, Henry Catargi, Ion Tuculescu, etc.

2. Muzeul Satului Bujoreni - cunoscut si sub numele de Muzeul Satului Valcean - este un muzeu etnografic in aer liber, construit pe o suprafata de 8 hectare, deschis in anul 1974 in comuna Bujoreni, Valcea. Infiintat in anul 1969 si deschis publicului in anul 1974, muzeul se afla la granita municipiului Ramnicu Valcea si comuna. Avand o suprafata de 8 hectare, satul-muzeu (care cuprinde aproape 80 de constructii arhitecturale si in jur de 12000 de piese muzeistice) reconstituie imaginea functionala a unei asezari rurale traditionale, cu toate institutiile sale social-culturale. Alaturi de Cula Bujorenilor (numita si "cula cu scara exterioara", ctitorita in jurul anului 1810 de Preda Bujoreanu si inclusa in lista principalelor culte din Oltenia), Muzeul Satului Valcean mai cuprinde si: Hanul lui Bogdan (din 1889), scolile din Cacova (Stoenesti) din secolul al XX-lea, Biserica de lemn (1785) in care inca se oficiaza liturghii la marile sarbatori, alte constructii religioase (cruci, troite), case taranesti din judetul Valcea mobilate si cu anexe gospodaresti (cea mai veche casa avand peste 200 de ani), precum si fantani si porti specifice zonei. Programul de vizitare al muzeului variaza in functie de anotimp, astfel: program de vara (intervalul cuprins intre luna aprilie si octombrie): zilnic intre orele 10:00 si 18:00, iar lunea nu exista program pentru public. In ceea ce priveste programul de iarna (adica perioada noiembrie - martie), acesta este deschis zilnic intre orele 10:00 si 17:00, in timp ce lunea este inchis.

Intregul traseu pe Valea Oltului este o succesiune de locuri pitoresti si obiective turistice, pe o distanta de aproape 736 km. In orice caz, fie ca alegeti sa vizitati diverse manastiri, biserici sau muzee, mai trebuie sa stiti ca exista si alte localitati sau statiuni foarte interesante, care merita vizitate macar o data de indata ce aveti drumuri pe Valea Oltului.

Fie ca vorbim de Baile Govora, Calimanesti Caciulata - aici merita vazut Schitul Ostrov - Calimanesti, construit pe o insula, in mijlocul raului Olt -, Caciulata, cunoscute pentru apele cu efecte miraculoase asupra organismului sau multe alte locuri sau localitati (precum Ramnicu Valcea), aceste destinatii pot fi oricand puncte de relaxare, care vor aduce amintiri frumoase in memoria turistului.Viziteaza

Castel


Valea Oltului

©2010 All Rights Reserved. Club Vacanta