Manastirea Putna

In judetul Suceava, intr-o zona deosebit de pitoreasca, cu privelisti neasemuite, la circa 30 de kilometri in directia NV spre Radauti si 80 de kilometri de Suceava, se afla minunata manastire Putna, loc de inchinaciune si de inaltare spirituala, dar si puternic centru de cultura. Totodata aici avea sa fie ales si locul de odihna pentru domnitor si familia sa, precum si pentru urmasii sai.

author:Mircea B

Photos provided by Panoramio are under the copyright of their owners

Manastirea a fost inaltata din porunca domnului Moldovei Stefan cel Mare, dupa cucerirea cetatii Chitila Se stie ca domnitorul Stefan cel Mare avea credinta si dorinta de a construi cate o manastire dupa fiecare victorie repurtata in lupta sa contra turcilor si tatarilor .Putna a fost prima dintre multele manastiri pe care domnul le-a ridicat drept multumire pentru ajutorul primit.

Dealul Crucii este locul de unde domnitorul a tras cu sageata pentru a alege locul potrivit pentru constructia bisericii. Pamantul in care s-a infipt sageata a fost locul unde s-a pus prima piatra de temelie la data de 10 iulie 1466,iar lucrarile de constructie s-au incheiat in anul 1467. Sfintirea bisericii a avut loc la 3 septembrie 1470 , cu hramul "Adormirea Maicii Domnului." Cu acest prilej domnitorul , a comandat o cadelnita de argint care se pastreaza si astazi si pe care este inscriptionat din porunca domnitorului "Io, Stefan Voievod' .Zidurile de imprejmuire,si ale turnurilor au fost terminate in anul 1481.

Biserica este mare ,cu 5 incaperi: pridvor,pronaos, incaperea mormintelor, naos si altar.In partea de N si de S a pridvorului exista intrari laterale care fac posibil accesul in biserica.La intrarea in naos deasupra usii exista un chenar de influenta gotica . Inauntru se afla mormantul marelui domnitor. Pe mormantul sau sunt 4 medalioane in forma de inima si cap de bour, formate din frunzede stejar si tulpini indoite. Aceasta biserica a fost inalta inca din timpul lui Stefan cel Mare la rangul de necropola domneasca.

Foarte important de vizitat este aici Turnul Tezaurului ridicat in 1481 cu 2 etaje, deasupra ultimului etaj fiind construita o terasa cu parapet crenelat, dar acum este acoperit cu un acoperis ascutit.

Modificarea s-a facut in urma numeroaselor incendii, cutremure, alunecari de teren dar de fiecare data manastirea a fost refacuta , chiar si de urmasii domnitorului. Ferestrele turnului sunt inguste, avand chenare din piatra cioplita. Turnul intrarii are un parter strabatut de un gang si, un etaj boltit prevazut cu metereze.

Important si totodata interesant de stiut ca, aici , cu mult timp inainte de constructia manastirii a existat o vatra sihastreasca bine conturata, descoperirile arheologice din ultima vreme dovedind acest lucru. O dovada in acest sens este si chilia sihastrului Daniil care se afla la doar 3 kilometri de manastire, un loc bine pastrat si frumos de vizitat pentru cei ce se afla in zona. Daniil Sihastrul a fost cel mai bun prieten si sfatuitor al domnului Moldovei petrecand cu acesta zile si nopti intregi in taina sfat si rugaciune.

In Turnul tezaurului se pastrau in vreme de razboi averile voievozilor iar astazi aici se afla un veritabil muzeu unde se afla bine ingrijite manuscrise vechi, ceasloave, psaltiri, evanghelii ferecate cu aur si argint, precum si multe alte piese vechi si originale.Viziteaza

Castel


Manastirea Putna

©2010 All Rights Reserved. Club Vacanta